PELANCARAN SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2018 – KATEGORI BARU DAN GERAN FOTOGRAFI

0
1264
Copyright: © Nikolai Linares, salah seorang pemenang Grant Sony

(KUALA LUMPUR, 10 Julai 2017) – Sony World Photography Awards 2018, salah satu pertandingan fotografi terkemuka di dunia, kini dibuka untuk penyertaan. Penyertaan adalah percuma melalui halaman web www.worldphoto.org.

Edisi ke-11 petandingan ini ditandakan dengan pengenalan dua kategori baru yang mencabar dalam pertandingan Profesional, iaitu ‘Kreatif’ dan ‘Discovery’. Kategori baru ‘Kreatif’ dan ‘Discovery’ direka untuk jurugambar yang bekerja di media canggih. Hakim akan secara khusus melihat untuk memberi penghargaan kepada keaslian, eksperimen dan imaginasi dalam kategori-kategori ini dan berharap dapat mengetahui apa yang tidak dapat dilihat oleh pertandingan tersebut. Tafsiran artistik, integriti dan keupayaan teknikal adalah faktor utama bagi hakim di semua kategori pertandingan ini.

Sony World Photography Awards 2018 terdiri daripada empat pertandingan:
• Profesional – 10 kategori dinilai berdasarkan badan kerja (5-10 imej)
• Terbuka – imej tunggal terbaik dalam 10 kategori
• Belia – jurugambar muda berumur 12-19 menanggapi ringkas dengan imej tunggal
• Fokus Pelajar – bagi mereka yang mempelajari fotografi

Untuk senarai lengkap kategori persaingan dan deskripsi sila layari www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards.

Dalam menunjukkan komitmen pertandingan serta mewujudkan peluang bagi jurugambarnya, satu program geran baru kepada yang mengambil bahagian dalam kategori Fokus Profesional dan Pelajar telah diperkenalkan pada tahun ini.

Dari pemenang kategori Profesional 2018, Sony akan menganugerahkan pelbagai geran bernilai $7,000 (USD) kepada jurugambar terpilih untuk meneruskan projek fotografi pilihan mereka. Di samping itu, jurugambar yang disenarai pendek dari pertandingan Fokus Pelajar masing-masing akan diberi $ 3,500 (USD) untuk bekerjasama dalam satu komisen fotografi baru yang ditetapkan oleh Sony dan World Photography Organisation.

Program Sony Grant telah dirasmikan untuk Anugerah 2018 berikutan berjayanya dengan tiga pemenang kategori Profesional Sony World Photography Award: Amélie Labourdette, Maroesjka Lavigne dan Nikola Linares. Geran Sony pertama yang disokong menyokong projek yang pelbagai termasuk dokumentasi pembunuh lembu muda di Sepanyol (Linares), landskap Iceland dan Namibia (Lavigne) dan kesan manusia di padang pasir Tunisia (Labourdette).

Semua kategori pemenang pertandingan Fokus Profesional, Terbuka, Belia dan Pelajar akan menerima peralatan pengimejan digital dari Sony. Di samping itu, hadiah wang tunai $ 25,000 (USD) akan diberikan kepada Jurugambar Tahun dan $ 5,000 (USD) kepada pemenang pertandingan Terbuka keseluruhan.

Semua foto pemenang kategori beserta mereka yang disenarai pendek akan dipamerkan di Sony World Photography Awards Exhibition tahunan di London dan kemudian pameran lawatan di peringkat antarabangsa. Imej-foto itu juga akan diterbitkan dalam buku pemenang Anugerah tahunan. Semua jurugambar yang disenarai pendek dan pemenang kategori akan diberi pendedahan global menerusi pemasaran khusus dan kempen akhbar.

Tarikh penting Sony World Photography Awards 2018
4 Disember 2017 – Fokus Pelajar ditutup
4 Januari 2018 – Pertandingan Terbuka & Belia dekat
1 Januari 2018 – Pertandingan profesional dekat
27 Februari 2018 – Senarai pendek diumumkan
27 Mac 2018 – Terbuka dan pemenang Anugerah Kebangsaan diturunkan
19 April 2018 – Pemenang kategori Jurugambar Tahun & Profesional yang diumumkan

Kredit Foto : Copyright: © Nikolai Linares, salah seorang pemenang Grant Sony
Artikel : Sony Malaysia