PANASONIC LUMIX GH5 KAMERA TERBAIK UNTUK VIDEO 4K

0
1499

Panasonic akhirnya mengumumkan pengganti kepada GH4 dengan model terbarunya GH5 dalam siri mirrorless mereka melalui kenyataan akhbar di halaman web mereka. Kamera baru ini memberikan  prestasi high-end dengan keupayaan hibrid untuk peminat foto dan videografi profesional yang mencari kamera terbaik untuk merakam detik indah dalam format 4K 60p / video 50p dan 6K PHOTO.

Kamera ini akan berada di pasaran US pada akhir Mac atau awal April dengan harga $2000 untuk kamera sahaja tanpa lensa (harga untuk pasaran Malaysia belum ada, tetapi jika ditukar kepada RM lebih kurang harga dalam harga 8.9k juga ni). Pada waktu tersebut juga, lensa 12-60mm f2.4-4 yang diumumkan semasa Photokina juga akan berada di pasaran, dan pada masa yang sama juga kitlens untuk GH5 juga; yang belum diumumkan lagi harga pasaran.

panasonic-lumix-gh5-20

SPESIFIKASI KAMERA

Sensor dan pemprosesan imejan : GH5 sensor 20.3MP berbanding GH4 16.05MP, menggunakan versi terkini pemprosesan imej Venus Engine; lebih cepat bacaan sensor dan kelajuan pemprosesan membolehkan hampir semua keupayaan yang dinaik taraf, dan tweak algoritma untuk pengendalian butiran yang lebih baik dan pengurangan bunyi. Keupayaan ISO hingga 25,600.

Video : Ini adalah tarikan utama bagi Panasonic GH5 dengan keupayaan pilihan 4K / 60p dan 50p frame rate, 400Mbps (4K) dan (HD) codec 200Mbps, 4: 2: 2 10-bit dalaman atau serentak rakaman dalaman / luaran untuk semua tetapi 4K / 60p (HD 4 : 2: 2 adalah satu-satunya akan dikemaskini pada bulan April), resolusi tinggi mod anamorfik dan 4K Hibrid Log-Gamma.

Autofocus : Kelajuan sensor semasa mod auto memberi tumpuan dalam merakam foto telah meningkat kepada 480 fps, 2 kali lebih cepat GH4. Oleh itu, LUMIX GH5 ultra-high-speed AF kira-kira 0.05 sec7 dan 12 (AFS) / 9 (AFC) fps high-speed burst shooting dengan  menggunakan shutter mekanikal dalam resolusi penuh. Bilangan kawasan tumpuan fokus telah meningkat daripada 49 kepada 225.

Ciri-ciri lain : 5 axis penstabilan imej di dalam kamera, menggunakan codec HEVC untuk rakaman dalam mod 6K Photo, sambungan kepada Bluetooth 4.2 dan Wifi® 5GHz (802.11ac IEEE), sesuai dengan siri Batery Grip baru DMW-BGGH5, kalis sejuk sehingga suhu turun ke 14 darjah F (-10 darjah C), built in flash dan lain-lain lagi ciri.

Untuk maklumat lanjut mengenai GH5, anda boleh layari kenyataan akhbar Panasonic. Bagi kami, kamera ini bakal menggegarkan dunia rakaman video 4k dengan fungsi rakaman video terbaik setakat ini. Jom tunggu masuk Malaysia dulu dan lihat sejauh mana keupayaan video kamera ini.

Untuk lihat perbezaan antara GH4 dan GH5, anda boleh tengok video daripada Griffin Hammond di bawah ini.