MARTIN PARR DIANUGERAHKAN “OUTSTANDING CONTRIBUTION TO PHOTOGRAPHY” DI SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARD 2017

0
1090
© Martin Parr / Magnum Photos / Rocket Gallery

World Photography Organisation semalam (17 Januari 2017) telah mengumumkan jurufoto dokumentari British, Martin Parr sebagai penerima Outstanding Contribution to Photography yang akan diterima oleh Martin Parr semasa majlis Sony World Photography Awards 2017 pada 20 April 2017 di London.

martin-parr-magnum-photos-rocket-gallery
© Martin Parr / Magnum Photos / Rocket Gallery

Bersempena dengan anugerah itu, pameran yang dikurator khas daripada imej hitam dan putih Martin Parr yang  jarang dilihat dari kerjaya awal akan dipamerkan di Somerset House, London di samping beberapa beliau yang bercakap juga tentang kerja, buku dan filem beliau. Sebagai sebahagian daripada pameran 2017 Sony World Photography Awards , kerja-kerja Parr akan dipamerkan untuk waktu yang terhad dari 21 April – 7 Mei 2017 sahaja. Di samping itu, beliau akan memberikan ceramah umum di London School of Economics and Political Sciences (LSE ) pada Jumaat, 21 April. Tiket dijual sekarang di https://www.worldphoto.org/2017exhibition.

martin-parr-magnum-photos-rocket-gallery-2
 © Martin Parr / Magnum Photos / Rocket Gallery

Dan kerjaya beliau meliputi lebih daripada 40 tahun dan sering memberi fokus kepada tema percutian, penggunaan dan komunikasi, visi unik dan samar-samar Martin Parr terhadap dunia telah membawa penonton di seluruh dunia untuk mencari drama dalam setiap hari. Dengan merekodkan secara terperinci minit dunia mengikut pandangannya yang mendalam, pantulan Parr ini mengenai ciri-ciri negara dan fenomena antarabangsa telah merintis nada baru dalam fotografi dokumentari.

martin-parr-magnum-photos-rocket-gallery-8
© Martin Parr / Magnum Photos / Rocket Gallery

Dedikasi ini membuatkan pilihan Parr untuk anugerah itu mudah bagi Photography Pertubuhan Dunia, walaupun kenyataan beliau baru-baru ini mengatakan bahawa “Jika saya tahu bagaimana untuk mengambil gambar yang besar, saya akan berhenti.”

© Martin Parr / Magnum Photos / Rocket Gallery
© Martin Parr / Magnum Photos / Rocket Gallery

Scott Gray, Ketua Pegawai Eksekutif, World Photography Organisation berkata: “kerja Martin Parr telah melebihi semua sempadan biasa fotografi dan menunjukkan bahawa sederhana adalah satu cara yang sangat berkuasa dalam komunikasi. Sebagai jurufoto, Parr telah mewujudkan satu bahasa visual yang unik yang amat serius. , tetapi humor yang wujud itu telah memastikan bahawa kerja-kerja beliau mempunyai pemahaman dari global.

“Integriti yang hebat dan komitmen kepada medium fotografi adalah unsur biasa yang menghubungkan kami dengan setiap penerima Outstanding Contribution to Photography  sebelum ini. Ini adalah sifat Martin Parr yang konsisten dipaparkan sepanjang kerjayanya dan mengapa kita berbangga untuk memberikan dia anugerah ini pada ulang tahun ke-10 Sony World Photography Awards 2017 ”

martin-parr-magnum-photos-rocket-gallery-4
© Martin Parr / Magnum Photos / Rocket Gallery

Penerima anugerah sebelum ini termasuk Mary Ellen Mark, Eve Arnold, Bruce Davidson dan Elliott Erwitt.

Dilahirkan pada tahun 1952 di Epsom, Surrey, Martin Parr telah diilhamkan untuk mengambil fotografi oleh datuknya semasa beliau remaja. Fotografi hitam dan putih adalah ciri-ciri kerja-kerja awal beliau, dan berpindah ke penggunaan kukuh fotografi warna pada tahun 1980, yang mana nama beliau telah menjadi sinonim, yang didorong oleh jurugambar seperti Stephan Shore, William Eggleston, Peter Fraser dan Joel Meyerowitz.

© Martin Parr / Magnum Photos / Rocket Gallery
© Martin Parr / Magnum Photos / Rocket Gallery
© Martin Parr / Magnum Photos / Rocket Gallery
© Martin Parr / Magnum Photos / Rocket Gallery

Memaksa penonton untuk melihat semula yang biasa, Martin Parr sering menghadapi tuduhan mengejek mereka yang telah dia mengambil gambar. The Last Resort (1985) diakui sebagai menunjukkan kejayaan beliau sebagai jurufoto sejak menjadi inspirasi bagi generasi jurugambar muda. Beliau adalah pengumpul prolifik buku fotografi dan telah menulis sejumlah besar buku tersebut sendiri.

Parr telah menjadi ahli Magnum Foto sejak tahun 1988, dan telah dipilih Presiden Magnum Foto Antarabangsa pada tahun 2014.

Nota : Gambar dan artikel diterbitkan adalah sumber daripada Sony Malaysia.