JANA PENDAPATAN DENGAN FOTO TELEFON ANDA

0
7389

Banyak syarikat di luar sana yang membeli foto, namun sejak akhir-akhir ini terdapat syarikat yang membeli foto daripada pengguna yang menggunakan telefon pintar dan tablet mereka sebagai kamera. Syarikat-syarikat ini telah membuat aplikasi mudah alih yang direka untuk memuat naik foto terus dari peranti telefon anda.

Anda memang kaki suka memuatnaik gambar di media sosial? Apa kata sekarang anda cuba pula jual gambar daripada telefon pintar anda memandangkan kebanyakan aplikasi ini membeli foto dalam nilai USD. Jom lihat beberapa aplikasi telefon untuk penjualan foto.

FOAP

foap-app-screens

Aplikasi ini boleh dimuatturun oleh pengguna Android dan juga IOS. Anda boleh menjana $5 apabila foto anda terjual di Foap ini. Foto anda akan dinilai oleh ahli lain untuk foto anda diterima masuk dalam galeri. Di sini untuk menjual foto, anda perlu mengikuti Foap Mission.

EYEEM

eyeem-market-2-730x456

Eyeem adalah aplikasi telefon yang lebih kurang seperti Instagram dan ianya boleh dimuatturun daripada Android dan juga IOS. Foto di Eyeem dijual bermula dengan $20, hasil jualan adalah 50/50 antara jurufoto dan syarikat. Gambar yang sama boleh dijual kepada pelanggan yang berbeza. Hak bukan eksklusif juga membolehkan anda untuk menggunakan dan menjual gambar-gambar di tempat lain. Yang menarik di Eyeem, mereka bekerjasama dengan Getty Images, Alarmy, dan lain-lain dalam penjualan foto. Di Eyeem, anda boleh terus muatnaik gambar untuk jualan dan mereka juga mempunyai Mission yang menawarkan pelbagai hadiah menarik.

SNAPWIRE

screen-shot-2016-09-20-at-4-56-12-pm-1024x543

Snapwire adalah satu platform yang menghubungkan lebih daripada 200,000 jurufoto dan pembeli yang sedang mencari untuk foto. Anda perlu mengikuti Requests dan Challenges daripada pelbagai jenama atau agensi kreatif yang memerlukan perlesenan foto. Snapwire membayar daripada 70% daripada setiap foto dijual berdasarkan permintaan pembeli yang dibayar dan 50% apabila gambar anda menjual di Marketplace. Anda mengekalkan hak cipta untuk foto anda.

CLASHOT

screen-shot-2016-09-20-at-5-00-44-pm-1024x497

Clashot adalah dalam talian “foto bank” – yang  satu lagi cara untuk  tapak fotografi stok. Aplikasi mudah alih bebas untuk IOS dan Android membantu anda membuat, menerbitkan dan menjual foto. Selepas proses pemilihan, foto dijual melalui agensi Depositphotos. Jurufoto mendapat sehingga 44% daripada keuntungan dari setiap jualan. Harga di laman web ini bermula daripada $ 5.

TWENTY20

twenty20-dashboard_featured

TWENTY20 membolehkan anda membuat galeri gambar anda dan mendapat bayaran 20 peratus pada setiap pembelian. Harga jualan yang ditetapkan oleh Twenty20 berdasarkan saiz foto, dengan harga minimum 10 dolar. Aplikasi ini hanya tersedia untuk pengguna iOS sahaja.

STOCKIMO

screen-shot-2016-09-20-at-5-52-34-pm-1024x396

Jika anda mahu sebuah syarikat yang mempunyai reputasi yang anda boleh percaya, cuba Stockino. Ia adalah anak syarikat Alamy, salah satu agensi foto saham terbesar di dunia. Sejak ia bermula, syarikat itu telah membayar $ 140M kepada jurufoto. Proses ini adalah mudah – memuat naik fotografi mudah alih dari telefon pintar anda ke Stockimo, dan sebaik sahaja ia diluluskan, ia tersedia untuk dijual. Anda menerima komisen untuk setiap foto yang dijual, dan anda dibenarkan untuk mengekalkan hak cipta untuk kerja anda. Namun hanya untuk gambar daripada pengguna Iphone sahaja.

Di atas ini, hanya beberapa aplikasi telefon pintar dalam penjualan stok foto yang kami paparkan untuk rujukan anda. Yang pastinya bagi penjualan gambar baik, anda juga perlukan kemahiran baik dalam fotografi.