HKVFX Escape Studios signing

Penjajaran Kreatif (dari kiri) : Escape Studio – Davi Stein ; MDEC Hasnul Hadi Samsudin ; dan pengasas HKVFX Hussin Khan.

 

HKVFX , pusat latihan kesan visual Malaysia, telah berkerjasama dengan Escape Studio dari Eropah untuk membantu mengembangkan bakat animasi dan kesan visual di negara ini.

Perkongsian itu akan melihat pakar dari Escape Studios melawat HKVFX dengan lebih kerap untuk melatih pendidik dan pelajar, manakala pelajar yang layak dari HKVFX boleh dihantar Escape Studio di luar negara untuk latihan lanjut dan untuk mendapatkan pendedahan di arena antarabangsa.

Kedua-dua syarikat sedang dalam proses memuktamadkan sukatan pelajaran untuk pasaran tempatan .

” Pada masa ini, sukatan pelajaran sedang dilihat oleh pakar industri, jadi kami berminat untuk mengetahui jika kita boleh bekerjasama untuk tampil dengan sukatan pelajaran untuk latihan di Malaysia,” kata pengasas HKVFX Hussin Khan.

“Rancangan kami adalah untuk mempunyai tenaga pengajar yang turun dari Escape Studios dengan lebih kerap , mungkin setiap suku tahun sekurang-kurangnya.

” Kami mahu mempunyai sejenis pemangkin konsep , di mana mereka melatih jurulatih pertama, maka jurulatih boleh melatih pelajar-pelajar , ” katanya selepas kedua-dua syarikat telah menandatangani memorandum persefahaman ( MoU) di Cyberjaya pada 23 Ogos 2016.

HKVFX dan Escape Studio masih belum membuat keputusan berapa banyak mereka akan mengenakan caj kepada pelajar.

Kami masih dalam proses berbincang dengan Escape Studio,” kata Hussin. ” Yuran Escape Studio agak tinggi, jadi kami perlu berbincang dengan mereka dalam menjadikannya lebih murah kepada pelajar Malaysia.”
cq5dam.web.1600.9600

 

Kekurangan bakat di dalam industri.

Menurut pengarah kandungan dan teknologi kreatif Hasnul Hadi Samsudin dari Malaysia Ekonomi Digital Corporation ( MDEC), langkah HKVFX ini akan membantu Malaysia mengembangkan asas bakatnya dan dengan itu dapat menguasai bahagian yang lebih besar daripada pai animasi global yang dianggarkan bernilai lebih usd 1 trilion.

“Malaysia terus menunjukkan potensi besar dalam industri kandungan kreatif, tahun demi tahun. Berdasarkan analisis dalaman MDEC ini , pada tahun 2020 , industri kandungan kreatif akan menyediakan 11,000 peluang pekerjaan yang memerlukan skillset ini.

“Pada masa ini , kami melihat perkembangan yang sihat dari segi studio antarabangsa menubuhkan kehadiran mereka di negara ini, ” katanya.

Tetapi banyak lagi yang boleh dilakukan, oleh pihak-pihak lain juga.

Sebagai contoh, Hussin berkata, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (atau Finas) harus mempertimbangkan membawa balik Program Pembelajaran Sepanjang Hayat Kreatif ( CILL ) untuk membantu merangsangkan pertumbuhan bakat kreatif di negara ini.

Program ini menawarkan geran kepada pengamal industri multimedia kreatif dan juga pelajar.

” Saya diberitahu bahawa Finas menahan pelaksanaan program itu buat masa ini … tetapi perkara ini perlu diteruskan, ” kata Hussin.

“Program ini membolehkan anda untuk pergi ke luar negara dengan latihan yang dibiayai sepenuhnya. Ada yang telah pergi ke Akademi Filem New York, ke Eropah dan tempat-tempat lain. Satu-satunya perkara yang mereka perlu lakukan apabila mereka mendapat pembiayaan adalah untuk bekerja bagi industri di Malaysia selama tiga tahun.

“Saya harap ini akan berlangsung selama empat atau lima tahun lagi, kerana lima tahun tidak mencukupi untuk berkembang industri,” katanya.