FOTO ORIENTASI HORIZONTAL ATAU VERTICAL LEBIH BAGUS?

0
1633

APA ITU HORIZONTAL ATAU VERTICAL FOTO?

Foto horizontal ialah gambar-gambar diambil secara mendatar dan meluas. Foto vertical adalah gambar-gambar secara menegak dan meninggi. Kamera direka untuk mengambil satu jenis gambar – iaitu horizontal(mendatar). Ini adalah kerana cara manusia melihat dunia secara mendatar. Mata kita ditetapkan secara mendatar di antara satu sama lain, memberi kita pandangan yang lebih luas dan bukannya lebih tinggi. Ini membolehkan kita untuk menjadi lebih sedar tentang persekitaran kami melalui penglihatan periferal (peripheral vision).

WAKTU BILA KITA MENGAMBIL FOTO HORIZONTAL?

Foto Horizontal adalah orientasi fotografi yang paling biasa kerana kamera direka untuk mengambil gambar dengan cara ini. Ramai jurugambar tidak fikir untuk menghidupkan kamera sisi bagi mengambil imej menegak(vertical). imej mendatar(horizontal) lebih kurang format yang sama seperti bagaimana kita melihat dunia dan mempunyai beberapa ciri-ciri unik.

Foto horizontal adalah yang terbaik digunakan:

 1)Apabila subjek adalah mendatar
 Apabila subjek anda adalah lebih luas daripada tinggi, imej yang mendatar memberi fokus  kepada subjek.
2)Untuk membolehkan subjek yang bergerak secara mendatar
Apabila subjek anda bergerak dari satu sisi bingkai kepada yang lain, menggunakan format mendatar berdasarkan prinsip visual Rules of Third (RO3), memberikan ruang untuk terus bergerak ke arah sisi kiri atau kanan pandangan. Ini menguatkan rasa gerakan (sense of motion) dalam gambar. Mempunyai ruang terbuka ke sisi kiri atau kanan dan membolehkan pandangan subjek untuk terus lebih jauh daripada yang mungkin dalam imej menegak.
3)Untuk menyampaikan rasa ruang
Imej mendatar boleh digunakan untuk mencadangkan rasa keluasan dalam landskap. Jika subjek kecil diletakkan dalam ruang yang besar, ia juga boleh digunakan untuk menunjukkan rasa kesepian.

WAKTU BILA KITA MENGAMBIL FOTO VERTICAL?

1)Apabila subjek berada menegak
Apabila subjek anda adalah lebih tinggi daripada lebar, imej menegak memfokus kepada subjek.
2) Untuk membolehkan subjek yang bergerak secara menegak
Apabila subjek anda bergerak ke atas atau ke bawah, dengan menggunakan format menegak berdasarkan prinsip visual Rules of Third (RO3) membolehkan memberikan ruang untuk terus bergerak ke arah atas atau bawah pandangan. Ini akan menguatkan rasa gerakan dalam imej. . Mempunyai ruang terbuka ke atas bahagian bawah membolehkan pandangan subjek untuk terus lebih jauh daripada yang mungkin dalam imej mendatar. Ingat juga bahawa apabila subjek bergerak jauh ke dalam imej atau bergerak ke arah kamera yang ini dipaparkan sebagai “atas atau ke bawah” pergerakan apabila ditukar ke dalam imej 2D. Ini adalah mengapa banyak leading line boleh masuk dengan baik sebagai imej menegak.
3) Untuk menumpukan perhatian
Imej menegak boleh digunakan untuk menumpukan perhatian penonton pada subjek tunggal dengan mengeluarkan hampir semua rasa penglihatan periferal. Ini adalah teori di sebalik potret dan lain komposisi satu objek dan boleh digabungkan dengan prinsip visual Rules of Third (RO3) atau berpusat (center) untuk meningkatkan kesan visual yang baik.
Kesimpulannya kedua-dua orientasi foto ini adalah bagus berdasarkan apa yang anda ingin visualkan dalam foto tersebut. Selamat berkarya.