FOTO HAKCIPTA SIAPA?

0
3274

Soalan ini selalu jadi soalan cepu emas apbila seorang jurufoto menawarkan perkhidmatan servis fotografi kepada pelanggan ataupun semasa menjual foto kepada pelanggan. Jom kita pelajari mengenai hakcipta foto berdasarkan soalan di bawah.

APA MAKSUD HAKCIPTA?
Hak Cipta adalah hak eksklusif yang diberikan oleh undang-undang untuk tempoh masa tertentu kepada pencipta karya untuk mengawal penggunaan karya mereka. Perlindungan hakcipta di Malaysia adalah berasaskan kepada Akta Hakcipta 1987.

Hak cipta memberikan pemunya karya kreatif hak eksklusif untuk memaparkan, menghasilkan semula, mengedarkan, dan manfaat kewangan daripada kerja yang mereka buat.

SIAPA YANG MEMILIKI HAKCIPTA DALAM FOTO SEBAIK SAHAJA IA DIAMBIL?

Pada umumnya, apabila ditekan butang untuk merakam foto, jurugambar yang menekan butang itu memiliki hak cipta. Namun untuk perkara di atas pengecualian bagi foto yang jatuh kepada kategori “work-for-made-hire” seperti :

1) Seseorang jurufoto adalah pekerja yang diupah oleh majikannya untuk mengambil gambar bagi majikannya – contoh seperti wartawan foto yang merupakan seorang pekerja akhbar tetapi bukan untuk jurufoto perkahwinan atau potret bagi sesuatu majlis ; dan atau

2) jurufoto yang telah diupah untuk menyediakan gambar bagi kerja-kerja pengumpulan gambar secara kolektif dan menandantangani sesuatu perjanjian bertulis yang menyatakan bahawa kerja yang dibuat tersebut adalah untuk diupah perkara tersebut. Oleh itu, jurugambar bebas tertakluk kepada status pekerjaan “work-for-made-hire” hanya apabila mereka bersetuju dengan kontrak tersebut.

ADAKAH SAYA MEMERLUKAN PELEPASAN MODEL DAN HARTANAH UNTUK MEMILIKI HAKCIPTA DALAM FOTO SAYA?

Hak cipta dan hak privasi untuk orang adalah hak yang berbeza. Apabila jurufoto mengambil gambar orang, mereka mesti berhati-hati untuk tidak mengganggu privasi mereka.

Walau bagaimanapun, selepas foto diambil, jurugambar harus mengambil perhatian terhadap hak publisiti orang tersebut. Anda melanggar hak publisiti seseorang apabila, anda menggunakan foto seseorang tanpa izin untuk faedah anda sendiri.

Penggunaan editorial “foto” tidak dianggap sebagai penggunaan imej seseorang untuk kepentingan anda sendiri. Penggunaan “komersil” adalah berbeza kerana penggunaannya memberi manfaat jurugambar, jadi anda memerlukan persetujuan orang di dalam foto untuk menggunakan imej mereka. Jika anda mendapat pelepasan model yang ditandatangani oleh subjek, anda bebas menggunakan imej secara komersil, iaitu, untuk penggunaan iklan.

APA YANG BERLAKU APABILA FOTO SAYA DIGUNAKAN TANPA KEBENARAN?

#PILIHAN 1- TIDAK BERBUAT APA-APA

Anda sentiasa mempunyai pilihan untuk tidak melakukan apa-apa. Jika pelanggar berada di negara asing di mana pelanggaran berleluasa dan sukar untuk dikuatkuasakan atau merupakan laman web kecil dengan sedikit trafik, anda boleh memutuskan bahawa ia tidak bernilai masa dan usaha anda untuk melawan pelanggaran tersebut.

#PILIHAH 2 – MEMINTA KREDIT FOTO

Jika laman web akan menyediakan tempat pemasaran karya untuk anda, anda hanya boleh menginginkan pelanggar hakcipta memberikan kredit yang tepat. Jika ya, tulis surat pelanggaran hakcipta, surat secara rasmi memberi hak kepadanya untuk menggunakan imej itu. Pastikan anda menetapkan parameter penggunaan itu, seperti siapa, apa, mengapa, bila dan di mana foto itu boleh digunakan.Termasuk syarat bahawa mereka menyiarkan kredit foto dengan notis hak cipta pada atau bersebelahan dengan penggunaannya. Anda juga mungkin memerlukan mereka untuk menambah pautan ke tapak web anda. Dengan cara ini, anda boleh mendapatkan kerja seterusnya daripada pelanggar hakcipta itu tadi atau orang lain.

# Pilihan 3 -MEYEDIAKAN PEMBERITAHUAN DMCA SEKIRANYA PELANGGARAN HAKCIPTA MENGGUNAKAN ISP AMERIKA SYARIKAT (U.S)

Menyediakan Pemberitahuan Pemberitahuan DMCA kepada Akta Hak Cipta Millennium Digital US (“DMCA”) yang digubal pada 1998, Penyedia Perkhidmatan Internet (“ISP”) yang menganjurkan laman web tidak bertanggungjawab untuk menghantar maklumat yang melanggar Hak cipta hanya jika ISP membuang bahan-bahan yang melanggar dari tapak web pengguna setelah menerima notis pelanggaran yang tepat. Notis itu mesti: bertulis, ditandatangani oleh pemilik hak cipta atau ejen pemilik, mengenal pasti karya berhak cipta yang didakwa dilanggar (atau senarai pelanggaran dari laman web yang sama) dan mengenal pasti bahan yang melanggar karya tersebut. Selain itu, notis itu mesti memasukkan maklumat hubungan pihak yang mengadu, satu kenyataan bahawa aduan dibuat dalam “niat baik” dan pernyataan, di bawah penalti sumpah bohong, bahawa maklumat yang terkandung dalam pemberitahuan itu adalah tepat dan bahawa pengadu mempunyai hak Untuk meneruskan (kerana dia adalah pemilik hak cipta atau ejen). Walaupun anda tidak tinggal di A.S., anda boleh menggunakan alat hebat ini untuk menghentikan pelanggar yang ISP di A.S. dari menggunakan kerja anda.

# Pilihan 4 – PENGHANTARAN NOTIS KEPADA PELANGGAR HAKCIPTA

Sediakan Surat Berhenti  / Permintaan Anda sendiri, apabila anda tidak mahu mengasingkan pelanggar (pelanggar adalah pelanggan yang berpotensi dan / atau nampaknya pelanggar tidak bersalah), anda mungkin ingin menghubungi pelanggar untuk menerangkan bahawa penggunaan itu tidak dibenarkan dan sama ada meminta bayaran yuran lesen yang sesuai, kredit foto dengan pautan ke laman web anda (seperti yang dibahas di atas), atau pelanggar berhenti penggunaan imej. Adalah lebih baik untuk melakukan ini secara bertulis – surat bertulis mempunyai lebih banyak pengaruh daripada surat-menyurat melalui emel.

Terdapat beberapa risiko dalam menghantar surat itu sendiri. Pertama, pelanggar mungkin cuba untuk mengecilkan tuntutan undang-undang pelanggaran dan memfailkan permintaan untuk penghakiman pengisytiharan bahawa penggunaan itu dibenarkan. Ini mungkin membabitkan anda dalam tindakan undang-undang yang anda perlukan penasihat undang-undang dalam bidang kuasa (bergantung lokasi mahkamah) di mana anda tidak mahu mengambil tindakan undang-undang. Kedua, tuntutan anda untuk pembayaran boleh diterima terhadap anda jika kes pelanggaran difailkan. Jika anda menuntut terlalu sedikit, maka ia mungkin boleh merugikan anda. Untuk mengelakkan kemungkinan ini, masukkan dalam surat permintaan anda ayat perenggan bahawa “perbincangan dan tawaran untuk menyelesaikan adalah percubaan untuk mengkompromikan pertikaian ini.”

# Pilihan 5 -NOTIS PERLANGGARAN DARI PEGUAM

Mengupah seorang peguam untuk menghantar Notis Perlanggaran Hakcipta. Apabila seorang peguam terlibat, masalah itu akan terlihat lebih berat.. Walaupun pelanggar mungkin lebih defensif, namun apabila surat itu datang dari seorang peguam dan pelanggar pada umumnya mengambil perkara ini dengan lebih serius.

PERANAN MYIPO DALAM HAKCIPTA FOTOGRAFI

Fotografi adalah termasuk di dalam harta intelek dan di Malaysia sebuah agensi yang dikenali sebagai MYIPO (Perbadanan Harta Intelek Malaysia) berperanan menjaga harta intelek di Malaysia.

Pemilik hak cipta boleh menggunakan pemberitahuan sukarela hak cipta sebagai suatu keterangan prima facie dalam membuktikan keempunyaan karya berhakcipta masing-masing. Pemberitahuan Sukarela Hak Cipta juga adalah penambahbaikan kepada sistem perlindungan hak cipta sedia ada di Malaysia di mana pemberitahuan karya hak cipta disimpan di dalam Daftar Hak Cipta di MyIPO. Pemberitahuan sukarela hak cipta boleh dikemukakan kepada MyIPO dengan caj minimum (sila rujuk fi yang ditetapkan).
Pemfailan Pemberitahuan sukarela Hak Cipta adalah mudah untuk difailkan.

Untuk maklumat lanjut mengenai MYIPO layari laman web mereka di http://www.myipo.gov.my