9 JURUFOTO MALAYSIA SHORTLISTED 2018 SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

0
1468

Para hakim dari 2018 Sony World Photography Awards menghormati kerja-kerja 9 jurufoto Malaysia dengan menyenaraikan dan memuji gambar mereka sebagai 50 terbaik di dunia dalam pertandingan tersebut bagi kategori Profesional dan Terbuka.

Foto Jack Yong

Dalam kategori Profesional, 2 jurufoto Malaysia telah diiktiraf untuk siri foto yang antara 5-10 imej. Bagi kategori Terbuka, yang memberi ganjaran kepada imej tunggal terbaik dalam 10 kategori, 2 jurufoto Malaysia di senarai pendek. Lebih 5 orang lagi dari seluruh dunia telah diletakkan di dalam 50 foto terbaik dunia (komen) di seluruh 10 kategori pertandingan terbuka dengan jurugambar Kok Tien Sang foto beliau yang dikomen adalah 2 imej dalam kategori Landskap dan Alam.

Dalam kategori Profesional, jurufoto yang berpangkalan di Klang, Mohd Samsul Mohd Said Samsul Said memfokuskan kepada krisis Rohingya yang berterusan, di mana beribu-ribu pendatang melarikan diri di Myanmar. Foto siri beliau Life inside the Refugees Camp  di kem Balukhali di Cox’s Bazaar, Bangladesh. Manakala Jack Yong pula dengan siri foto beliau Space Project 2088 berkisarkan siri foto pengembaraan ke angkasa lepas.

Foto Yen Sin Wong

Imej-imej yang disenarai pendek di pertandingan Terbuka diambil dari pelbagai inspirasi. Perkahwinan Melayu / Muslim yang memakai pakaian pengantin Inggeris dengan tatu henna India, menarik perhatian Azida Azizan, seorang jurutera yang berpangkalan di Pulau Pinang yang disenarai pendek dalam kategori Kebudayaan. Azida Azizan berkata mengenai berita itu: “Ini adalah salah satu karya terbaik saya. Saya gembira untuk berkongsi kejayaan ini dengan orang-orang di negara asal saya dan dapat memaparkannya ke dunia pada platform yang terkenal, ini adalah kebanggaan yang kita semua boleh berkaitan dengan “. Yen Sin Wong dipengaruhi oleh pemandangan nelayan yang unik di tempat kerja dengan jaring pancing terbang pada waktu matahari terbenam di daerah Xiapu, China.

Foto Khaichuin Sim

Bagi kategori komen senarai jurufoto Malaysia adalah seperti di bawah :

  • Jessie Lyee, Architecture, (Kuantan)
  • Kok Tien Sang, Landscape and Nature (Commended for 2 images in the category), (Kuala Lumpur)
  • Kaan Yuan Chiam, Landscape and Nature, (Pulau Pinang)
  • Kai Fatt Eng, Still Life, (Skuda)
  • Khaichuin Sim, Wildlife, (Kuala Lumpur)

Kerja-kerja jurufoto yang disenarai pendek dan dikomen akan dipamerkan di Pameran Dunia 2018 Pameran Sony World di London dari 20 April – 6 Mei. Pemenang-pemenang kategori terbuka akan diumumkan pada 20 Mac, dan pemenang kategori keseluruhan dan Profesional diumumkan pada 19 April 2018.

Nota : Foto dan berita diterbitkan dengan kebenaran daripada World Photography Organisation Press Center dan Sony Malaysia.

Foto utama artikel adalah daripada Mohd Samsul Mohd Said Samsul Said.