7 PERKARA ANDA HARUS TAHU MENGENAI HEADSHOT

0
1106

7 tips oleh jurufoto professional Ernesto Sue mengenai foto headshot. Jom baca apakah itu foto Headshot dan apa kegunaannya. Selain itu, anda boleh juga menonton video yang telah disediakan oleh beliau mengenai headshot.

Apa itu Headshot?

Headshot adalah foto potret yang merakam personaliti atau individu yang boleh digunakan untuk penjenamaan secara profesional dan peribadi.

Kenapa penting untuk merakam foto Headshot?

Headshots mempunyai potensi untuk mewujudkan peluang yang luar biasa untuk individu sama ada bagi tujuan profesional atau peribadi. Headshots, apabila dilakukan dengan betul, akan menyerlahkan keperibadian individu dalam foto.

Siapa yang perlukan foto Headshot?

Headshots biasanya digunakan oleh pelakon. Walau bagaimanapun, headshots juga digunakan oleh syarikat untuk menyerlahkan kakitangan dan kakitangan kanan korporat. Ia juga digunakan oleh individu yang mencari pekerjaan sebagai alat yang berkuasa untuk memberikan first impression kepada bakal majikan. Media sosial juga merupakan satu lagi platform penting yang digunakan individu untuk menyerlahkan dan mempamerkan keperibadian mereka melalui headshot yang sangat baik.

Adakah anda perlukan Headshot?

Ya, jika anda merancang menjenamakan diri anda untuk pelbagai kempen, yang besar kemungkinan boleh menjadi peluang pekerjaan,  sebagai kempen korporat atau  peribadi di dalam media sosial dan menyerlahkan profesional anda.

Apa yang anda perlukan untuk Headshot yang berjaya?

Semua yang diperlukan untuk headshot yang sangat berjaya adalah keperibadian anda dan tanpanya, headshot anda akan kelihatan kurang baik dalam menunjukkan siapa anda sebenarnya. Jika ini kali pertama anda di depan seorang jurugambar profesional, anda mungkin gugup. Tetapi jurugambar akan bekerjasama dengan anda dan membantu menarik personaliti yang menakjubkan anda.

Apa yang perlu anda pakai untuk sesi Headshot?

Memakai pakaian bewarna yang solid di atas adalah kritikal kerana ia membantu penonton memfokuskan lebih banyak pada wajah anda dan tidak akan terganggu oleh apa-apa yang anda mungkin memakai. Di samping itu, cuba mengelakkan sebarang logo pada pakaian kerana itu juga boleh menjadi gangguan.

Sebelum Penjadualan Sesi Headshot apa yang perlu anda pertimbangkan?

Ia sangat penting untuk anda tahu apa yang akan digunakan dengan foto headshot dan di mana ia akan dipaparkan. Sebagai contoh, jika headshot adalah untuk mencari peluang pekerjaan yang berpotensi, memakai T-shirt mungkin tidak sesuai. Di samping itu, jika anda merancang untuk memaparkan headshot di laman web anda dan latar belakang laman web anda berwarna putih maka anda mungkin ingin meminta jurugambar anda untuk menangkap imej anda pada latar belakang putih.