5 JURUFOTO MALAYSIA DIBERI PENGHORMATAN DALAM SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS 2017

0
3336
© Foley Hits, Malaysia, Shortlist, Open, Culture, 2017 Sony World Photography Awards

Juri pertandingan Sony World Photography Awards 2017, memberikan kredit kepada kerja seni lima jurufoto Malaysia dengan tersenarai pendek kerja mereka sebagai sepuluh terbaik di dunia dalam kategori pertandingan Terbuka dan Fokus Pelajar. Juri-juri mencari imej yang mewakili fotografi kontemporari yang terbaik pada waktu ini.

Nursyafiqah Azlan dari Universiti Multimedia, Malaysia telah disenarai pendek untuk satu imej  ‘Memories’  dalam pertandingan Fokus Pelajar. Disenarai pendek dalam pertandingan ini adalah:  Ann Ric, kategori Alam, Foley Hits,kategori Kebudayaan, Jian Seng Soh, kategori Fotografi Jalanan, dan kategori Enhanced Yong Lin Tan.

Juri Sony World Photography Awards turut memberikan komen kepada sebelas jurugambar Malaysia dalam pertandingan Terbuka. Foto mereka terpilih di dalam 50 terbaik di dunia; mereka adalah: Aaron Ng, Andrew Lim, Azman Karib Ibrahim, Edwin Ong Wee Kee, Mun Khean Wong, Muslianshah Bin Masrie, Ruzely Abdullah, Sian Kooi Kua, Swee Hoe Lim, Danny Yen Sin Wong dan Wong  Wai Sun.

Sebanyak 227,596 keping gambar penyertaan daripada semua kategori yang dipertandingkan dengan penyertaan daripada 183 negara dan senarai pendek setiap kategori telah diumumkan pada minggu lepas. Keputusan pertandingan bagi kategori Terbuka akan diumumkan pada 28 Mac 2017 manakala bagi Photographer of The Year dan kategori lain akan diumumkan pada majlis yang akan diadakan pada 20 April 2017. Semua gambar yang disenarai pendek akan dipamerkan di Somerset House, London bermula 21 April 2017 hingga 7 Mei 2017.

Di bawah ini kami paparkan foto dan ekspresi mereka yang terpilih dalam sepuluh terbaik di dunia.

701_1369_annric_malaysia_open_nature_2017
© Ann Ric, Malaysia, Shortlist, Open, Nature, 2017 Sony World Photography Awards

Ann Ric

Imej yang disenarai pendek Ann Ric ini ‘Moody.’ adalah imej menarik di Gunung Fuji dan tasik Kawaguchiko, diambil dua hari sebelum 2016 Fujisan Marathon. Mount Fuji, yang terletak di Pulau Honshu, adalah sebuah gunung berapi aktif, puncak tertinggi di Jepun dan salah satu daripada ‘Three Holy Mountains’ di negara itu. Dirakam dari tasik, imej yang menawarkan pemandangan yang menakjubkan ke Gunung Fuji.
Dilahirkan dan berpangkalan di Kuala Lumpur, Malaysia, Ann Ric adalah seorang pelari, pengembara, dan jurugambar. Bercakap tentang yang disenarai pendek, komennya: “Mengharapkan yang tidak dijangka”.

© Foley Hits, Malaysia, Shortlist, Open, Culture, 2017 Sony World Photography Awards
© Foley Hits, Malaysia, Shortlist, Open, Culture, 2017 Sony World Photography Awards

Foley Hits

Foley Hits ‘imej disenarai pendek’ Fire Dancer ‘, yang diambil dalam festival api tahunan di Taiwan, adalah satu imej yang berwarna-warni yang menarik, merakam ritual dan suasana sambutan perayaan. Perayaan yang luar biasa termasuk persembahan dan perarakan di hadapan bunga api besar-besaran.

Yang berpangkalan di Pulau Pinang, George Town, Malaysia Barat, Foley Hits adalah seorang jurutera audio profesional, penggubah muzik dan pensyarah. Beliau juga adalah pengarah HITS Recording Studios dan dia telah menghasilkan beberapa album dan soundtrack untuk artis di Asia. Mempunyai semangat yang besar untuk fotografi, beliau telah menerima pelbagai anugerah dan hadiah pertandingan tempatan. Beliau amat berminat dalam seni bina, landskap, alam semula jadi dan potret.

Bercakap tentang disenarai pendek, ujar Foley Hits: “Saya amat terkejut, terkejut tetapi pada masa yang sama, benar-benar gembira dan teruja untuk keputusan.”

© Jian Seng Soh, Malaysia, Shortlist, Open, Street Photography, 2017 Sony World Photography Awards
© Jian Seng Soh, Malaysia, Shortlist, Open, Street Photography, 2017 Sony World Photography Awards

Jian Seng Soh

Imej Soh yang disenarai pendek ‘Going Home’, yang diambil dalam Kyoto, Jepun, adalah gambar hitam dan putih menggambarkan seorang pelajar Jepun dalam perjalanan ke sekolah. Sambil menyifatkan gambarnya, komen Soh: “Saya terkejut melihat kebanyakan kanak-kanak muda Jepun berulang-alik ke sekolah setiap hari, tanpa penjaga di sisi. Kekuatan diri mereka sangat saya kagumi. Tetapi apa yang sebenarnya mengejutkan saya adalah budaya dan keselamatan mereka yang telah dibangunkan dan digilap selama bertahun-tahun. Di tempat saya, ia adalah sesuatu yang luar biasa bagi golongan muda untuk berulang-alik ke sekolah atau tempat-tempat bersendirian. ”

Jian Seng Soh, dari Kuala Lumpur, Malaysia, mendapati semangat untuk fotografi apabila merakam gambar kejiranan beliau pada tahun 2013. Pada masa yang berpangkalan di Waterford, Ireland, dia sangat teruja meneroka bandar dan budaya baru dan mengilhamkan gambar dari sisi pandangan beliau.

Bercakap tentang yang disenarai pendek, Soh Komen: “Saya terkejut dan berbesar hati pada masa yang sama apabila saya menerima berita yang disenarai pendek; ia sama sekali tidak daripada jangkaan saya. Saya berasa amat gembira untuk melihat Street Photography datang sebagai salah satu kategori pada tahun ini, kerana ia telah memberi peluang kepada saya untuk mengambil bahagian dengan gambar saya, ‘Going Home’. Akhir kata, saya ingin mengucapkan terima kasih World Photography Organisation bagi pengiktirafan kerja saya. ”

© Yong Lin Tan, Malaysia, Shortlist, Open, Enhanced, 2017 Sony World Photography Awards
© Yong Lin Tan, Malaysia, Shortlist, Open, Enhanced, 2017 Sony World Photography Awards

Yong Lin Tan

imej Tan disenarai pendek ‘Park Fish’ imej yang luar biasa diambil dari balkoni flat beliau. Gambar itu digubah dan dimanipulasi untuk menyampaikan perasaan nyata jurugambar hidup dalam hutan konkrit dan menyatakan hasrat beliau untuk kebebasan.
Dari Pulau Pinang, Malaysia, Yong Lin Tan berumur 21 ialah artis digital muda dan jurugambar, yang kini berpangkalan di Cyberjaya, Malaysia. Semangat untuk seni dan lukisan bermula pada usia yang muda, dan dia telah memenangi beberapa anugerah seni dan fotografi digital tempatan dan antarabangsa, termasuk Youth Photographer Sony World Photography Awards 2015 . Misi beliau adalah untuk memberi kesan positif kepada kehidupan rakyat melalui keindahan seni, di samping memperluaskan dunia seni kreatif tempatan beliau pada skala global.
Bercakap tentang yang disenarai pendek, Tan mengulas: “Ini adalah kali pertama saya mengambil bahagian dalam Kategori Terbuka dan saya cukup teruja dan gembira untuk disenarai pendek. Saya akan terus mencipta dan bekerja keras untuk beberapa tahun akan datang, saya akan terus berkongsi imej kreatif, karya seni dan subjek yang bermakna kepada saya, dan membawa imej-imej ini ke peringkat antarabangsa untuk dilihat oleh dunia! ”

© Nursyafiqah Azlan, Malaysia, Shortlist, Student Focus, 2017 Sony World Photography Awards
© Nursyafiqah Azlan, Malaysia, Shortlist, Student Focus, 2017 Sony World Photography Awards

Nursyafiqah Azlan

Imej Nursyafiqah Azlan disenarai pendek ‘Memories Unforgettable’, telah diambil semasa lawatan keluarga di tempat sejarah yang paling terkenal di Malaysia, Melaka. Ia menunjukkan nenek Nursyafiqah Azlan bertemu semula dengan anak bongsu daripada cucu-cucunya dan ia mewujudkan memori yang indah untuk diingati. Kegembiraan dan kesedihan perjalanan hidupnya digambarkan melalui gambar berbingkai di dinding, membentuk kenangan tidak dapat dilupakan.
Bercakap tentang yang disenarai pendek, Nursyafiqah Azlan Komen: “Kemenangan hanya satu langkah untuk kejayaan tetapi mewujudkan gambar yang baik adalah kepuasan yang sebenar.”
Dilahirkan di Kuala Lumpur, Malaysia, Nursyafiqah Azlan, yang berumur 18 tahun, kini pada tahun asas di Universiti Multimedia di Cyberjaya. Beliau adalah seorang kreatif yang suka melukis dan bekerja sebagai artis bebas menjual karya seni beliau dalam talian.

 

Nota :Artikel dan imej gambar diterbitkan dengan kebenaran World Photography Organisation dan Sony Malaysia