4 CARA LEBIH BANYAK DUIT DENGAN GRAFIK PADA 2018

0
1711

Terdapat pelbagai cara untuk mendapatkan pendapatan tambahan daripada kemahiran grafik anda. Apa yang diperlukan hanyalah sedikit usaha dan ketekunan, dan anda akan mendapat pertambahan kewangan dengan kerajinan tersebut.

Anda mahu lebih banyak duit pada tahun 2018? Berikut adalah cara menggunakan kemahiran grafik anda untuk mendapatkannya.

01 Mengubah design anda menjadi produk fizikal

Satu cara yang biasa untuk menghasilkan wang dari bakat anda ialah mengubah karya grafik anda menjadi produk fizikal, seperti cetakan kemeja-T, cawan, beg tote, sarung telefon, dan kemudian menjualnya secara dalam talian.

Terdapat banyak tempat untuk menjual produk reka bentuk anda dalam talian, termasuk Society 6, Etsy, Design by Humans, Redbubble dan Threadless.

Setiap tempat jualan web mempunyai cara yang berbeza. Anda  perlu periksa, yang mana akan sesuai dengan keperluan anda. Sebagai contoh, sesetengah web jualan boleh menguruskan pengeluaran dan penghantaran produk itu sendiri, jadi anda hanya perlu membekalkan kerja grafik sahaja.

02 Menjual aset digital

Tidak mahu membuat produk fizikal? Kemudian mengapa tidak memanfaatkan pasaran yang lumayan untuk aset digital, termasuk grafik vektor, set ikon, tulisan, foto, model 3D, template laman web, template grafik , Photoshop filter, dan sebagainya?

Anda mungkin tidak perlu membuat kerja baru: pertimbangkan sama ada anda mempunyai aset yang tidak digunakan daripada projek yang ditolak atau dihentikan, dengan mudah anda boleh mengitarnya semula.

Terdapat banyak tempat untuk menjual aset digital anda kepada komuniti, termasuk Creative Market, Graphics River dan Theme Forest.

Ia adalah hutan persaingan di sana. Tentu sahaja tahap persaingan yang gila, bermakna anda mungkin terbaik untuk mencuba banyak perkara yang berbeza sehingga anda mencapai niche yang tepat dalam jualan aset digital.

03 Mengajar kemahiran grafik

Masih ingat lagi bagaimana susahnya anda untuk belajar kemahiran grafik? Hanya anda yang tahu pengalaman diri sendiri. Mungkin anda boleh melakukan perkara yang sama untuk pereka muda yang sedang berjuang hari ini, dan mendapat sedikit wang dengan mengajar kemahiran kepada mereka.

Sekali lagi, terdapat tahap yang berbeza untuk perkara ini. Anda boleh memulakan secara kecil iaitu dengan menulis tutorial mengenai subjek grafik yang dipilih. Sebagai contoh anda boleh cuba menghantar artikel di, The Graphic Designs School, Photoshop TutorialsPhotoshop Contests, Envato Tuts, dan SitePoint. Kesemuanya membayar dengan nilai USD  untuk sumbangan artikel di laman mereka. (butiran penghantaran dalam pautan). Malahan jika anda ingin bermula bersama kami pun boleh juga, hantarkan contoh artikel anda ke email kami.

Kemudian, jika anda benar-benar ingin pergi lebih jauh, anda boleh membuat kursus dalam talian anda sendiri, sama ada melalui platform seperti Skillshare, Udemy atau CreativeLive, atau menyediakan laman web anda sendiri dan menjualnya secara langsung.

04 Menaikkan kadar bayaran kerja anda

Setiap kali anda bercakap dengan freelancer yang berpengalaman, anda pasti mendengar cerita yang sama. Mereka bekerja selama bertahun-tahun tanpa menaikkan harga mereka.

Setiap keadaan peribadi freelancer berbeza, dan kami tidak akan menggalakkan anda untuk melakukan apa-apa yang boleh membahayakan kestabilan kewangan anda. Tetapi jika anda telah mengenakan kadar yang sama selama bertahun-tahun, kenaikan kecil mungkin bernilai untuk bereksperimen pada tahun 2018.

Sudah tentu, jika anda mendapati mengambil terlalu banyak kerja, atau beralih projek kerana anda terlalu sibuk, anda harus mempertimbangkan dengan serius. Naikkan kadar bayaran anda sedikit, untuk menikmati masa menikmati secawan kopi bersama rakan-rakan.

Jom jadi rajin tahun 2018, mana tahu dengan sedikit usaha ini boleh jadikan tabungan untuk kahwin, beli kereta, mengembara ke negara orang dan sebagainya.